top of page

Utbildningar

SAMVETES utbildningsprogram

Om du går i ett av dessa utbildningsprogram så tillhör du utbildningsföreningen SAMVETE. Nedan finns lite information om varje program, samt en kort intervju med en student som läser programmet. 

​

Sociologiprogrammet

"Sociologiprogrammet ger dig kunskap och verktyg för att studera samhället, sociala relationer och människors handlingar. Programmet vänder sig till dig som är intresserad av hur socialt liv kan utformas på olika samhällsnivåer, från övergripande samhällsstrukturer till enskilda individers livsvillkor. Programmets undervisning knyter nära an till den forskning som bedrivs inom sociologiämnet vid universitet. Utöver sociologi läser du även kurser i kommunikation, arbetslivets utformning och utvärderingsmetodik, vilket är kunskap som efterfrågas i många samhällssektorer. Under en termin gör du egna val av kurser och det innebär att du kan bredda och skräddarsy din egen utbildning. Du har också goda möjligheter till utlandsstudier under utbildningen" (Linnéuniversitetet).

​

Läs mer på: https://lnu.se/program/sociologiprogrammet/vaxjo-ht/

​

Tre snabba med Ella Ericsson om Sociologiprogrammet:

Varför valde du Sociologiprogrammet?

- Jag valde det eftersom jag alltid varit intresserad av hur människor fungerar med varandra i olika sammanhang. Jag har alltid varit intresserad av samhällskunskap men ville också ha viss del beteendevetenskap vilket gjorde att Sociologiprogrammet kändes som ett bra mellanting då det handlar om just människan i samhället.

​

Hur har du upplevt programmet så här långt?

- Jag har lärt mig mycket om hur vi människor agerar i relationer mellan varandra men också om hur samhället är uppbyggt, vilket var det jag ville. Med andra ord har jag upplevt programmet bra! Alla kurser är inte lika roliga men det finns en bra balans mellan vad som är viktigt. 

​

Vad vill du arbeta med i framtiden?

- Jag vill arbeta med att se till att barn i samhället har samma förutsättningar och möjligheter. Exakt på vilken arbetsplats vet jag inte men det är ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat.

​

​

Internationella Samhällsvetarprogrammet

"Programmet har en starkt internationell profil. Det återspeglas genom att utbildningen fokuserar på globala samhällsfrågor och relationer, att du i utbildningen läser med utländska studenter, och att det finns möjligheter till en eller två terminers studier och praktik utomlands. Första årets kurser ges helt på engelska. Utbildningen ger dig internationell erfarenhet och nya perspektiv, samtidigt som du bekantar dig med en annan kultur och annat samhällsliv" (Linnéuniversitetet).

​

Läs mer på: https://lnu.se/program/internationella-samhallsvetarprogrammet-inriktning-globala-studier/vaxjo-ht/

​

Tre snabba med Joacim Löfgren om ISP-programmet:

Varför valde du ISP?

- Jag pluggade Samhällsvetenskap i gymnasiet och visste att det var det jag ville gå vidare med. ISP hade en internationell profil som lät riktigt intressant!

 

Hur har du upplevt programmet så här långt?

Första året var lite mer sociologibaserat än jag förväntade mig, men det gav en riktigt bra grund att stå på till de kurser jag läser nu under mitt andra år. Jag har statsvetenskap som huvudämne, och det kombinerat med sociologin ger en riktigt bra bild av hur allt hänger ihop.

 

Vad vill du arbeta med i framtiden?

Den nöten har jag inte riktigt knäckt än. Det var en av anledningarna till att jag valde ett så brett program som ISP. Om jag vill ta en master så är de flesta dörrarna fortfarande öppna.

​

 

Fred- och utvecklingsstudier

"Inom programmet är ditt huvudområde freds- och utvecklingsstudier. Du kan sedan välja om du vill lägga till ytterligare ett huvudområde inom sociologi, genusvetenskap, nationalekonomi eller statsvetenskap, och därmed få en fördjupad examen med två kandidatämnen. Denna kombination med en examen som innehåller två huvudområden ger dig en extra styrka på arbetsmarknaden och breddar dina möjligheter till fortsatta studier på avancerad nivå. Du kan också kombinera freds- och utvecklingsstudier med andra kurser som är relevanta inom verksamhetsfältet" (Linnéuniversitetet).

​

Läs mer på: https://lnu.se/program/freds-och-utvecklingsprogrammet/vaxjo-ht/

 

Tre snabba med sexmästare Clara Lindvall om FRU-programmet:

Varför valde du Fred- och utveckling?
- Jag valde FRU eftersom det var ett brett program som ändå hade en inriktning på något som intresserade mig. Det har hänt så mycket i världsfreden och utvecklingen men tyvärr finns det så väldigt mycket kvar att göra och jag tycker att det är väldigt viktigt att ta lärdom av det som skett för att driva utvecklingen framåt.

 

Hur har du upplevt programmet så här långt?
- Det är jätteintressant och extremt allmänbildande och lärorikt. Det kändes lite svårt i början med så mycket information men jag kom snabbt in i det.

 

Vad vill du arbeta med i framtiden?

- Det är en svår fråga eftersom jag vet att det finns så mycket att göra i världen utifrån programmet jag läser men det är ju omöjligt att göra allt. Jag vill helst jobba med fred och utveckling ur ett politiskt perspektiv och har  därför valt att läsa statsvetenskap som inriktning nästa år. Det är det som är så bra med FRU, att du kan välja inriktning så fritt och ändå finns det massor med möjligheter!
 

​

Europastudier

"På Europastudier förbereds du för en framtida karriär på den europeiska arbetsmarknaden. Programmet består av ämnet statsvetenskap samt europastudier. Du studerar frågor som politik, ekonomi och mänskliga rättigheter – allt ur ett internationellt perspektiv. Programmet har en tydlig internationell profil och flera av kurserna läser du på engelska tillsammans med Linnéuniversitetets utbytesstudenter. Under utbildningens andra och tredje år ges möjlighet till praktik och utlandsstudier. I samråd med programansvarig lägger du upp dina framtidsplaner och vilken praktikplats som bäst kan öppna dörren för dig till en intressant karriär. Ett alternativ till praktik är utlandsstudier" (Linnéuniversitetet).

​

Läs mer på: https://lnu.se/program/europastudier/vaxjo-ht/

​

Tre snabba med socialt ansvarig Ronja Cedergren om Europastudier: 

Varför valde du Europastudier?

- Jag har alltid varit intresserad av statsvetenskap och vill jobba med politik. Jag ville lära mig mer om hur EU fungerar och vad de faktiskt gör då EUs beslut är så viktiga. 

​

Hur har du upplevt programmet så här långt?

- Det har varit bra! Vi börjar programmet med Statsvetenskap 1 på hösten, och det är inte alltid det mest spännande men ger väldigt bra grunder för fortsatta studier. På våren har vi läst “roligare” kurser med fokus på EU och den politiska situationen i världen. Vi har haft väldigt kunniga lärare. 

 

Vad vill du arbeta med i framtiden?

- Min dröm är att förbättra samhället via politik. Kanske inte som politiker men inom det området bakom kulisserna. Målet skulle vara att jobba på EU-nivå eller med internationella relationer på en ambassad. 

​

 

Statsvetarprogrammet 

"På Statsvetarprogrammet förbereds du för en arbetsmarknad som kan vara såväl i Sverige, Europa som ute i världen. Programmet består av fördjupningsämnet statsvetenskap och med fördjupade studier i komparativ (jämförande) politik. Du studerar frågor som har att göra med olika statsskick, politiska system, partier, korruption, demokrati och demokratisering, makt och säkerhet, utrikespolitik och en mängd andra globala samhällsfrågor" (Linnéuniversitetet).

​

Läs mer på: https://lnu.se/program/statsvetarprogrammet/vaxjo-ht/

​

Tre snabba med Anton Jakobsson om Statsvetarprogrammet

Varför valde du Statsvetarprogrammet?

Jag valde att läsa statsvetenskap för att lära mig mer om hur stater fungerar och förhåller sig till varandra. Få en större förståelse för hur våra olika samhällen är uppbyggda och vilka principer och idéer de vilar på.

 

Hur har du upplevt programmet så här långt?

Jag är mycket nöjd med programmet. Jag har lärt mig väldigt mycket.

 

Vad vill du arbeta med i framtiden?

Får man välja fritt så hade det varit väldigt spännande att arbeta på utrikesdepartementet och handlägga bilaterala politiska frågor och beslut. Men ska man vara mer realistisk så lär jag väl bli handläggare på något kommunkontor eller jobba på försäkringskassan.

​

​

Sustainable Democracy and Governance

"Centralt i utbildningen är att studera hur demokratiskt samhällsstyre går till på olika politiska nivåer (lokalt, nationellt och internationellt). Ett exempel är hur demokratisk samhällsstyrning uthålligt kan hantera olika problem i relation till globalisering. Denna typ av frågor kräver ofta breda samarbeten och system över nationsgränser för att komma överens om lösningar och för att kunna genomföra dem" (Linnéuniversitetet).

​

Läs mer på: https://lnu.se/program/sustainable-democracy-and-governance/vaxjo-ht/

​

Tre snabba med August Rosell om SDG-programmet:

Varför valde du SDG?

Svårt att säga varför jag valde SDG. Men jag ville förstå hur världen hör ihop hur länder, EU, FN och organisationer hör samman. Andra året börjar man statsvetenskap vilket handlar mer om hur Sverige fungerar så det kändes som en bra mix.

 

Hur har du upplevt programmet så här långt?

Programmet har känts bra och intressant med en skön blandning mellan engelska och svenska kurser.

 

Vad vill du arbeta med i framtiden?

Vad jag vill jobba med i framtiden går lite utanför mitt program, då jag vill jobba med HR så jag håller på att läsa till lite kurser utöver.

bottom of page